Toshiba airconditioner
DIGITAL INVERTER OUTDOOR 
RAV-SM803AT-E

   bekijk onze producten

HOE WERKT EEN AIRCO?

Hoe werkt een airco

Bent u op zoek naar het antwoord op de vraag 'hoe werkt een airco?' De werking van een airco is dat het systeem ervoor zorgt dat de lucht in een ruimte gekoeld of juist verwarmt wordt. Warme lucht wordt getransporteerd van de ene ruimte naar de andere ruimte. Ook zorgt het systeem voor het reinigen van de lucht en voor een goede vochtbalans.

Een airco bestaat grofweg uit vier onderdelen, namelijk:

  • Een apparaat binnen
  • Een apparaat buiten
  • Een gesloten circuit koperen leidingen die de beide onderdelen binnen en buiten met elkaar verbindt
  • Koelmiddel dat door deze koperen leidingen vloeit. Dit koelmiddel zorgt ervoor dat warmte van de ene ruimte naar de andere ruimte verplaatst wordt.
     

Airco en verkoeling

Aan de hand van de figuur wordt gekeken naar wat de werking is van een airco bij het koelen van een ruimte (bij verwarming door airco wordt dit proces omgedraaid). Hoe werkt een airco? Per stap staat het nummer in de figuur aangegeven.

Stap 1: Binnen
Een ventilator (5) blaast de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. in deze warmtewisselaar zit koude vloeistof, het koelmiddel. Dit middel neemt de warmte van de lucht op en dat verdampt. De afgekoelde lucht gaat terug naar binnen.

Stap 2: Koperen leidingen
Het koelmiddel wat gas geworden is door dit proces, verplaatst zich van binnen naar buiten. Dit gebeurt via de koperen leidingen.  

Stap 3: Buiten
Buiten wordt het warme gas samengedrukt door middel van de compressor. Op deze manier wordt de warme lucht die binnen opgenomen was, weer afgegeven. Tijdens dit proces wordt het koelmiddel weer vloeibaar.

Stap 4: Koelmiddel
Het vloeibaar geworden koelmiddel gaat weer terug naar binnen. Het hele proces van koelen begint weer opnieuw.

Contact
U heeft het antwoord op uw vraag 'Hoe werkt een airco' verkregen. Wilt u meer informatie ontvangen over airco's? Neem contact met ons op!